Csocsó, haverok, kocsik

Mindig is öten voltunk, még a főiskoláról ismertük egymást. Azóta vagyunk a másiknak, minden körülmény között, jóban és rosszban, segítve egymást, kiállva egymásért. Erről szól a barátság. És a barátsághoz hozzá tartozik, hogy vannak közös pontjaink, amik minket igazán elválaszthatatlanokká tesznek. Ilyen például, hogy mindannyian szeretjük a sört, és minden egyes alkalommal, amikor lemegyünk a törzshelyünkre – ez heti három vagy négy alkalmat jelent – megiszunk legalább egy korsóval, és hozzá adunk egy kísérő pálinkát. Ha valaki ezt alkoholizmusnak nevezné, azzal lenne néhány keresetlen szavam, mert ez egyáltalán nem nagy mennyiség, ha összemérjük magunkat akár a saját, harmincas éveiben járó generációnkkal, akár nálunk tíz-húsz évvel öregebbekkel vagy egy évtizednyivel fiatalabbakkal.

Közös pont még a csocsó, amit a törzshelyünkön, ha mi ott vagyunk, más nem is használhat. Az ott lévő egyetlen asztal, ami – talán miattunk, talán mások miatt – már kifejezetten rossz állapotban van, szinte foglalt táblával van ellátva, olyannyira megbecsülnek minket a helyen. Órákon keresztül képesek vagyunk különböző felállásban játszani, zeng tőlünk a kocsma, de senkit nem zavar, és mindenki érti, sőt, jót szórakozik rajta, kivéve talán az, aki akkor jár először és utoljára ott.

Közös kocsmázásunk legutóbbi alkalmával mondtam a haveroknak, hogy én egy ideig vagy nem jövök le, vagy nem iszom semmit, vagy ők állják a söreimet, mert az autóm épp beadta a kulcsot és a szerelése nem két forint lesz. Ez a harmadik erős közös pontunk, az autók iránti szeretet. Mindenki olyan szintű megértéssel és részvéttel fordult hozzám, mintha épp akkor özvegyültem volna meg. Nos, feleség, menyasszony és barátnő híján tényleg olyan az élet, hogy az autónk tölti be az asszony szerepét.

A felújítás első részét kicsit elbaltáztam, és kicsit ráfizettem néhány olyan alkatrész kicserélésére, amire nem is lett volna szükség. Ez tovább tetézte bánatomat és bajomat, mivel nem maradt pénzem az üzemanyag szivattyúra, ami nélkül még mindig nem működik a kocsim. Ekkor kezdtem el bújni az internetet, hogy megtaláljam a legjobb áron, a legjobb minőségű szivattyút. Egyik barátom segített a keresésben, és többszöri keresgélés után végre sikerült egy igazán megbízható céget találnunk, akik az oldalukon széles kínálattal rendelkeztek. Mikor felhívtam őket, hogy érdeklődjek az üzemanyag szivattyú után, az ügyfélszolgálati munkatárs addig nem tapasztalt kedvességgel segített nekem, hogy megtaláljam a számomra legmegfelelőbb terméket. Mondtam neki, hogy nem vagyok eleresztve pénzzel, mire ő csak annyit jelentett, hogy nem is kell, hiszen náluk megtalálhatok mindent, amire szükségem van, s legyen az olcsóbb vagy drágább, mindegyikért egyforma felelősséget és garanciát vállalnak, továbbá megjegyezte, hogy a jobb áron árult termékek is képviselik a minőséget, egyszóval, gagyit nem tudok tőlük vásárolni.

Felajánlották, hogy látogassak akár el hozzájuk, hogy további, szélesebb körű ismereteket is szerezhessek róluk. Egy kicsit ugyan számomra kieső környéken helyezkedtek el, mégis olyan szimpatikusak voltak már egy egyszerű telefonhívás után is, hogy a következő nap felültem barátommal – aki volt olyan kedves és elkísért – az első buszra, hogy szemügyre vegyem a céget. Az ott dolgozók ugyan olyan kedvességgel álltak hozzám, amilyennel a telefonos asszisztens is kezelt engem a minap. Megmutatták az összes lehetséges opciót, minden különböző terméket, elmondták miről mit kell tudni, melyiknek mi az előnye, mi a hátránya, mi mennyibe kerül, miként lehet a szerelésüket megoldani, hány év garanciát vállalnak, és így tovább, minden egyes kérdésemre válaszoltak, amit csak feltettem.

Ki is választottam egy jó áron lévő üzemanyag szivattyút, amire még volt épp elég pénzem, a hónap végéhez közeledve, s másnap már újra élvezhettem kedvelt kocsim kényelmét és a vezetés élményét. A szivattyúnak köszönhetően a motor is sokkal szebben duruzsolt, mint korábban. Meg kell hagyni, nem gondoltam volna, hogy egy költséges felújítás végére ilyen jó hangulatban leszek, s mikor a következő havi fizetéssel újra egyenesbe jöttem, ismét önfeledten szórakoztunk a haverokkal a törzshelyen. Ami pedig a többiek autóját illeti, bátran ajánlottam a boltot nekik is a későbbiekben, amikor hasonló problémájuk adódott.