Csocsóparti közben bármiről meggyőzhető vagyok

Amikor csocsózunk a klubban, teljesen megszűnik számomra a világ. Olyan ez, mint valami mély meditatív állapot. Tudom, hogy mókásnak hangzik, de ez a helyzet.. Ilyenkor, mint a hipnózisban, bármiről meggyőzhető vagyok és bármire képes…

A barátaim néha visszaélnek vele.

A múltkor együtt játszottam valakivel, aki sokat mesélt arról, hogy van egy botmixere, amivel mindenféle krémleveseket is készít. Aki már jól ismer, az tudja, hogy én nem vagyok nagy leves rajongó, pláne nem konyhatündér. A csocsóparti után mégis azon kaptam magam, hogy vásároltam egy botmixert, mert úgy gondoltam, hogy én, akármi történjék is, mindenképpen krémleves szeretnék készíteni.

A barátaim nagyon jót nevettek az egészen. Azóta különböző trükkökkel igyekeznek rávenni dolgokra a csocsóparti közben. Ezek néha ártatlan apróságok – most például koncertjegyre költöttem rengeteget, máskor meg egészen furcsa dolgok. Legutóbb azt vettem észre, hogy mindenáron le akarom cserélni a cég tárhelyét VPS szerverre!

Lassú, taktikus meggyőzés

A barátommal csendesen csocsóztunk és jót mosolyogtam rajta, hogy most valamiért még semmi furcsával nem hozakodott elő, semmilyen vágyat nem tudott a tudatalattimba ültetni. Aztán rákezdte.

“Szerintem sokkal érdemesebb szervert bérelni, mint létrehozni egyet. Az jóval olcsóbb.” – magyarázta. – “Neked egyáltalán nem kell gondoskodni a fizikai védelemről. Nincsen szerver szekrény, légkondicionálás, jaj, rányitottam az ablakot, jaj, kikapcsolta az áramot a takarítónő… Van egy full biztonságos tárhelyed.”

Itt már kezdett gyanús lenni a dolog, hogy nem csak a levegőbe beszél, hanem valami komoly célja van.

“Én béreltem egy Windows VPS-t a cégnek. Remek döntés volt! Csak 1500 forintot fizetek havonta Gyorsabb lett a honlapom! És a levelezőrendszer is sokkal jobb. Figyelj, ez nagyon jó ötlet volt… Még én is tudom használni”

Gól!

Elgondolkodtam.

Végül is nem ártana jobban vigyáznom a céges adminisztrációra. Rengeteg olyan dolog van, ami miatt érdemes lenne szervert bérelnem és egy kicsit komolyabban vennem ezt az egész informatikai kérdést.

Szép dolog, hogy szinte mindent meg tudok oldani az interneten elérhető, felhő alapú eszközökkel. De mi van, ha ellopják a gépemet… Vagy ha egyszer azt mondják, hogy a szolgáltatás megdrágul. Vagy… Sehogyan sincsen jó megoldás. Mégis csak az a legbiztonságosabb, ha az adataim a saját kezemben vannak.

Meg amúgy is… Mekkora buli már a VPS bérlés: az ember egy nagyon csúcstechnológiás szerverből kap egy kis falatot. Ami csak az övé… Hát mikor lesz nekem ennyi pénzem, szakértelmem?

A haverom már csak vigyorgott

Amikor végeztünk a meccsel, elkértem annak a cégnek a webcímét, ahol is béreli a szervereket. Tényleg korrekt társaságnak néz ki. Ezért a bérleti díjért, az 1500 Ft-ért akkora tárhelyet kapok, hogy szerintem sosem fogom igazán megtölteni annyira, hogy ebből probléma legyen.

A haverom csak vigyorgott, én meg elindultam szerződést kötni…

Minden nagyon egyszerűen ment, a cég segítőkész volt, pacsi ide, pacsi oda, most már saját, virtuális privát szerverem van. Egész egyszerű használni, ráadásul SSD-vel működik, gyors, mint a villám, engem nagyon meglepett, hogy ezt így érezni is lehet.

A barátaim persze most röhögnek az egészen, nekem meg meggyőződésem, hogy a VPS-sel világuralomra török majd.

Minden esetre nagyon oda kell figyelnem, mivel traktálnak a fiúk csocsó meccs közben… Direkt három jelszóval védtem a céges fájlokat a szerveren, nehogy véletlenül arra is rávegyenek, hogy eladjam a cégemet nekik.