Csócsózás kültéren, gázpalackok melegénél

A barátaimmal gyakran járunk klubokba csocsózni, amik általában valamilyen beltéri helyet jelentenek: télen is kellemes idő vár minket, és bármikor kaphatunk valami lélekmelegítőt a pultnál, hogyha már kezdjük kényelmetlenül érezni magunkat. Ezzel szemben most egy olyan új trend kezdett el terjedni a városban, hogy a csocsóasztalokat a legextrémebb helyekre viszik ki az emberek, és akár az utcán, hóesésben is képesek lejátszani egy meccset a közösségi médiás megosztások kedvéért. Mi ezért az ötletért nem igazán vagyunk oda, de mivel hasonló indíttatásból nyílt egy kültéri csocsó klub is, úgy döntöttünk, hogy legalább oda ellátogatnunk.

Eleinte féltünk, hogy a hideg miatt, ami már napok óta uralkodik a városban, meg fogunk fagyni már az első játszma alatt is, de kiderült, hogy aggályaink teljesen alaptalanok, a helyen ugyanis kültéri hősugárzókkal biztosították a kellemes időjárást. Ezek a hatalmas „kályhák” Pb gázpalackok segítségével biztosítanak meleget a körülöttük lévő embereknek: a gázpalack bekötése után az abból származó Pb gázt égetik el, és a nyílt láng mellett lehet melegedni, beszélgetni, iszogatni.

Korábban is találkoztunk már hasonló megoldással – leginkább korcsolyapályák mellett szoktuk látni a halmozódó Pb gázpalackokat –, úgyhogy igazán nem kellett volna meglepődnünk, erről a kézenfekvő megoldásról azonban valahogy mégis képesek voltunk elfelejtkezni.

Annak viszont nagyon örültünk, hogy egy kicsit se fáztunk a Pb gáz kéken égő lángja mellett, és 3-4 meccset is le tudtunk játszani egy idegen párral, anélkül, hogy bármi lett volna.

Akkor azonban a mellettünk égő gázláng elkezdett pislákolni, és rövid időn belül elaludt. Mivel nem volt más szabad asztal, ezért odaléptünk a hősugárzó mellé, hogy megnézzük, nem lehet-e valamivel újraindítani, felcsavarni a gázlángot, szabályozni a Pb gáz mennyiségét, de segítség nélkül még odáig se jutottunk el, hogy megtaláljuk a benne lévő Pb gázpalackot. Így aztán elmentünk a pultosokhoz, hogy megkérdezzük, mit tudunk tenni, hogy újra meleget csinálhassunk az asztalunk mellett.

Szerencsére a hely karbantartója éppen ott volt, így azonnal el is tudott szaladni egy új Pb gázpalackért. Mint kiderült, rengeteg van náluk raktáron, mert mindig nagy mennyiségben rendelik, hisz annyit használnak. Így ráadásul, mivel a helyen, ahol veszik, vállalják a Pb gáz házhozszállítását is, jóval kevesebb munka van vele, és mindig akkor is elő tudnak venni egy bontatlan palackot, ha hirtelen kell. Egyedül a használt palackok visszavitelét szokták ők intézni, de mivel olyankor már lényegesen könnyebb a teher, ezért az nem is akkora probléma.

Ő már pillanatok alatt ki is tudta nyitni a kültéri hősugárzót, hogy hozzáférjünk a kiürült Pb gázpalackhoz, és cserélhessük. Pillanatok alatt elvette róla a nyomáscsökkentőt és a tömlőt, és kiemelte a készüléket. Ezután az újat berakni már nehezebb volt, mert súlyánál fogva tartani kellett, és nagyon nehezen lehetett hozzáférni a szűk helyen. Ezért a sapkáját le is vettük előre, hogy azzal már ne akkor kelljen ügyködni, amikor beraktuk, és ott már csak a reduktort helyeztük rá palackra. A férfi felhívta arra is a figyelmünket, hogy ilyenkor amiatt kel óvatosnak lenni, nehogy megsértsük a bőr tömítőkarikát: ha az ugyanis nincs teljesen ép állapotban, akkor bármikor szivárgás léphet fel a csatlakozásnál, ami tűzhöz, vagy akár robbanáshoz is vezethet egy olyan környezetben, ahol ennyi nyílt láng van, még ha viszonylag szabadtéren is vagyunk.

Az üres palackot visszavittük a raktárba. Meglepő volt, hogy mennyivel könnyebb, pedig csak a Pb gáz hiányzott belőle, ami, ha úgy nézzük, gáz, tehát azt gondolná az ember, hogy könnyű. Az ezermester férfi azonban elmondta, hogy ez azért van, mert sűrítve van benne a gáz. Ezért jó olyan sokáig, hisz sokkal több anyag van benne, mint amennyit normális sűrűséggel elférne a gázpalackban. Ráadásul, ez csak egy 11.5 kg-os kiszerelés volt, pedig lehetne 23 kilósat is venni!

Ezek után már csak annyit kellett csinálni, hogy begyújtottuk újra a kültéri gázmelegítőt, és utána a Pb gáz kis kék lángja már újra ott lengedezett mellettünk. Megköszöntük a segítséget, és visszatértünk a csocsóasztalunkhoz folytatni a játékot, immáron már melegben.