Motor jogosítvány utasszállítás – elvihetlek-e magammal, ha meglesz a jogsim?

Pali elégedetten felnevetett, miután a szokásos szombat esti csocsópartinkon már harmadszorra vert ronggyá. Hátba veregetett, majd megkérdezte, hogy amúgy „mi a bánat van velem”, hiszen általában 1-1 ponton múlik, hogy melyikünk nyer.

Valóban kicsit elkalandoztak a gondolataim, nem tudtam a csocsómeccsre koncentrálni. Ennek oka a közelgő 24. születésnapom volt, ami bűvös korhatár a motoros jogosítványok terén: 24 év fölött szerezhetek vezetői engedélyt, korlátlan motorra.

Ez a téma Palit is érdekelte, így félretettük a csocsót, és rákerestünk. Találtunk egy honlapot, ahol rengeteg információt találtunk a motoros jogosítványokról: motor jogosítvány utasszállítás, életkor, köbcenti… Igen. A bűvös 24 éves korhatárt tudtam, és azt is, hogy ha lett volna kisebb kategóriájú, A2-es jogsim, akkor elkezdhettem volna korábban, de feleslegesnek tartottam. Mindig tudtam, hogy motorozni akarok, és azt is, hogy sportmotort szeretnék,7-800 köbcentiset – olyan volt az apámnak, és kölyök korom óta imádtam. Ezért úgy gondoltam, nem adok ki pénzt egy A2 jogsira, főleg, hogy a megléte ugyan életkori engedményt ad, de ugyanúgy meg kéne csinálni újra az elméleti tanfolyamokat.

Ezért úgy döntöttem, kivárom a bűvös 24. szülinapom, és alig vártam, hogy jelentkezzek valahová tanfolyamra.

Palit persze csak egy dolog érdekelte: elviszem-e magammal, ha meglesz a jogsi, na és persze a motor? Sajnos el kellett szomorítanom. Ezt korábban én se tudtam, de a honlapon ez is le volt írva: amíg két évnél fiatalabb a jogsim, kezdő vezetői engedélynek számít, és addig nem szállíthatok utast a motoromon. És ez nem csak a mi hazánkban van így, világszerte több országban létezik ez a fogalom. Ha az ember alaposan végiggondolja, logikus lépés, döntés ez az állam részéről, hiszen sajnos sok motoros baleset van, és igenis szükséges a tapasztalat ahhoz, hogy az ember minél jobban reagáljon a hirtelen kialakult veszélyes helyzetekre. Ehhez nyilván rutin szükséges, és a motoros felelősséggel tartozik az utasáért.

Szintén új infó volt számomra, hogy a motoros forgalmi vizsgának feltétele a felszerelés is. Szerencsére a honlapon volt egy kupon, ami egy jó hírű, nagy motoros áruházba biztosít kedvezményt, megkezdett tanfolyam papír, vagy egy éven belüli friss jogsi ellenében.

Pali azonnal megkért, hogy ha megyek felszerelést vásárolni, szóljak, mert elkísérne. Még a végén ő is beleszeret ebbe az életformába, mert motorosnak lenni bizony életforma!