Napelemes rendszer családi házra

Szeretek olvasni, és hasznos elfoglaltságnak is találom. Na erről azért a gyerekeimet nem igazán tudom meggyőzni. Bár ha vissza emlékszem, kamasz koromban én sem szerettem olvasni, egy haszontalan elfoglaltságnak tartottam.

Az olvasásbook-1291164_640

Azért annyira észre venni, hogy melyik gyerek mennyit olvas. Hogy hogyan? Egészen egyszerűen, a szókincsükön. Emlékszem, egyszer beszélgettem valakivel, és ő azt javasolta, hogy sokat hallgassanak a gyerekek mesét. Na nem arra gondolt, hogy a tévében lévő…nem firtatnám, hogy milyen mesékre gondolt, hanem bármilyen más értelmes mesét. Lehet az egy rádióban szóló mese, vagy anno emlékszem, a mi időnkben még voltak gyerek kazetták, mármint magnóba való, és sokszor hallgattuk őket. Na ezt kellene a mai fiataloknak is, hogy fejlődjön a képzeletük, és hogy sok szót megtanuljanak.

Az írás is összefügg ezzel. Hogy hogyan? Emlékszem, mikor az első fogalmazást kellett megírni a lányomnak nagyon szenvedett. Nem igazán tudta hogy hogyan is kell, ezzel még nincs ugye gond, mert az első volt. Viszont a szavakkal volt gond, mert ugyan azt akarta sok esetben leírni. Akkor kezdtünk el azzal foglalkozni, hogy ugyan azokat a szavakat mondjuk másképpen, más szóval. Megküzdöttünk érte…

A tévé nézés

A tévében sincs sok értelmes, így nem is nagyon szeretem, ha nézik. Persze meg kell találni az arany középutat, mint ahogyan ez a cikk is említést tesz róla. Nem könnyű, hiszen ha nem engedem, akkor a többi kis osztály társához képest lemaradott lesz, nemfog tudni hozzá szólni a dolgokhoz. Bár bevallom, sokszor nem tudom megállni hogy ne szóljak bele, hogy mekkora ökörséget néznek, és igen, az is előfordul, hogy kikapcsoltatom velük.

Értelmes műsort, mint egy állatokról szóló, vagy bármi hasznos, azt nem szeretik nézni, mert unalmas. Emlékszem, múltkor azt néztem, hogy hogyan telepítenek napelemes rendszert családi házra. Ott sápítoztak, hogy kapcsoljam már el, és hogy őket ez nem érdekli, mert unalmas. Mondtam is nekik, hogy nem érdekel, ha nem tetszik, akkor lehet mást csinálni, mondjuk valami hasznosat.

Manapság már látok egy két alkalommal könyvet a kezükben. Igaz még elég ritka számba megy, de legalább mutatnak hajlandóságot. Remélem, hogy egyszer majd rá tudom venni őket, hogy olvassanak egy kicsivel többet.