Nem nagyon lehet válogatni…

Az egyik legnehezebben megoldható kérdés a nálunk tanuló diákok számára a munkavállalás. Most ne is a hivatalos problémákra és nehézségekre gondoljatok, amikkel ez jár. Hanem egyáltalán arra, hogy milyen állásra vesznek fel valakit, aki fél évnél tovább egészen biztos, hogy nem marad.

A diákmunka nyilván az egyik kézenfekvő megoldás, hiszen azok általában időszakos munkavállalókkal számolnak. Viszont nekünk sikerült még egy megoldás találni, és erre nagyon büszkék is vagyunk. Ez pedig a bedolgozói munka. Nem mondom, nem egyszerű így sem, de nem megoldhatatlan. Általában külön ki kell járnunk az adott munkáltatónál, hogy működhessen a dolog. Viszont nagy szerencsénkre, lekopogom, hogy eddig még nem volt belőle probléma, elfogadnak minket valamiféle garanciaként vagy kezesként, hogy az adott diák nem fog egyik napról a másikra úgy dönteni, hogy megunta az itteni életet és mégis inkább hazamenne. Eddig nem volt ezzel soha gond, és általában figyelünk arra, hogy azok a külföldi diákok, akikkel foglalkozunk, tényleg komolyan veszik az itt tanulást. Persze nem arról van szó, hogy semmi buli, csak a tankönyvek.

De miért is kellene, hogy így legyen? Hiszen a magyar diákok is végzik úgy jó eredményekkel a főiskolát, egyetemet, hogy rendszeresen buliznak. Erről persze a munkavállalóknak nem kell tudni!