Péntek esti baráti értekezés a napelem szereléséről

Péntek este úton voltam a szokásos csocsópartyra a fiúkkal. Rohantam, mert késésben voltam, és egyrészt utálok késni, másrészt nagyon szeretem ezeket a pasis alkalmakat, heti egy elég is belőlük, de kell is. Régi egyetemi banda ez, 4-5-en maradtunk, akik tartjuk a kapcsolatot, fixen összejárunk. Ketten házasok vagyunk, Janiéknál már 3 éves a kis srác, Balázs az örök agglegény, minden hétre van egy új sztorija, Tamás magányos zseni, Peti pedig most tervezgeti megkérni a barátnője kezét.

Szóval a beszédtémák nagyon változatosak, különféle élet- és anyagi helyzetekből jövünk, de a testvéri összetartást semmi nem gátolja közöttünk. Üzentem a srácoknak, hogy kések, így az első meccset elkezdték nélkülem, de nem is bántam: mesélni akartam.

Azért késtem ugyanis, mert ma végre megtörtént otthon a napelem szerelés, végre fent vannak a tetőn, négy panel, mert annyi fért el. Olyan büszkén szorongattam a sörömet, mintha én találtam volna fel a napelemet. Pedig, mint megtudtam, az első napelemet 1880-ban készítették. Dobtam egy hátast, azt hittem, az 1900-as évek végén jelent csak meg. Szép lassan a fiúkra is átragadt a lelkesedésem.

Az egész napelem-téma a számláktól indult nálunk. Hiába cseréltük az izzókat energiatakarékosra, LED-re, sokalltuk, amit a fogyasztásért fizettünk. De a feleségem meg tartott a napelemektől, mondván, hogy túl nehezek, és nem bírja majd a tető. És hogyan fogja bírni az időjárás változásait? Nem növeli majd a villámcsapád kockázatát a házunkra nézve? Ezernyi kérdése volt, neki is, és nekem is. Felkerestünk hát egy szimpatikus céget, akik mindenről tájékoztattak: hogy a napelemek súlya mindössze 17 kilogramm, és hogy az átlagos magyarországi időjárás, eső, fagy, jégeső nem árthat a panelek. Érdemes azonban biztosítást kötni, szélvihar esetére például. Bár a felszerelést követően látszott, milyen masszív szerkezettel rögzítik a tetőre, azért nyugodtabbak vagyunk egy biztosítással a hátunk mögött. Megnyugtattak, hogy a napelemek teljesítményükből fakadóan nem növelik a villámcsapás lehetőségét. Megtudtuk azt is, hogy három féle napelem van, működési elv alapján: szicílium, monokristályos és polikristályos. Nekünk, és Magyarországon a legtöbb cégnek, embernek, az utóbbi van. Az inverter felelős azért, hogy a háztartási eszközök számára használható árammá alakítsa a napelemből érkező egyenáramot.

A napelem szereléssel kapcsolatban is nagyon pozitív élményeink voltak: a szakemberek kedvesek, figyelmesek voltak, precízen dolgoztak. Egyelőre négy panelre tudtam beruházni, de mivel a kert elég nagy, és megtudtuk azt is, hogy a napelemek borús időben is termelnek áramot, tervezzük, hogy később esetleg a talajra is telepítünk egy vagy két panelt. Nagyon ritka alkalom, hogy egész este egyvalaki beszél, főleg, ha az én vagyok, de a fiúkat annyira érdekelte ez az egész fenntartható fejlődés és napelem téma, hogy még a csocsót is félbehagyták. Sörözgettünk, frissen szerzett tudásomnak köszönhetően mindenkiben leromboltuk a tévhiteket. Alig várom, hogy egy hónap múlva megmutassam a fiúknak a villanyszámlánkat. Kíváncsi leszek, hányan kapnak kedvet közülük a beruházáshoz…