Temperált hőmérsékleten lesz jó csocsózni télen, nyáron

Aki csocsózik, már megszokta, hogy mindig melege van, egyrészt a bevitt alkoholtól, ami ugye segít játszani, másrészt mert a kocsmákban mindig meleg van. Tegnap este lementünk a haverokkal egy sörre, persze nem csak egy sör lett belőle, hanem indokolatlan jó kedv, ha értitek, mire gondolok. Egy ivós este nem este anélkül, hogy az ember csocsózna a haverjaival, aztán, amikor már elég bátorra itta magát, akkor kihívjon idegeneket és velük játsszon. Persze ilyenkor már mindenkinek melege van a hajrától és az italoktól, piros fejűek meccse ez, de azért mindennek van határa.

Hiába iszogattunk, nem csak attól volt elviselhetetlen meleg, hanem egyszerűen, mintha nem szellőzött volna a hely. ’Hálistennek jóban voltunk a kocsma tulajdonosával, ő is egy haver, olykor be is áll ő is csocsózni velünk. Meg is kerestük, mert ugye egy péntek estét ő se hagyna ki, tehát biztosan ott volt. Elmondtuk neki, hogy valami baj van, mert sose szokott ilyen forróság lenni. Nem is kellett kérni, egyből körbejárt mindenhol, hogy megnézze, minden rendben működik. Talált egy gépet, aminek nem ment a ventilátora, úgyhogy megállította a zenét és hazaküldött mindenkit. A legjobb napon nem lesz bevétele. Mindenesetre mi vele maradtunk, hogy nehogy egyedül kelljen megoldani a gondot, főleg, hogy este van, ilyenkor nincs élet a kocsmákon, bárokon kívül. Az egyik srácnak volt ismerőse, aki el tudta vinni a gépet a későbbiekben és megszerelte neki. Addig is ki kellett nyomni az áramot, hogy ne okozzon tüzet vagy bármi egyéb problémát ez a fránya gép. A hűtőből kivett egy pár rekesz sört és kiültünk vele a teraszra.

Egy másik srácnak volt egy ötlete, amit nem is tétovázott megosztani. Mivel mindnyájan sokat járunk a helyre, arra gondolt, hogy összedobhatnánk egy kis pénzt egy légkondira, hogy elviselhetőbb legyen odabent a hőmérséklet. Ha belegondolok, nem is olyan rossz ötlet. Éppen a napokban szereltek be a szüleimhez is egyet. Még emlékeztem a cég nevére (Intensa) és benne volt a telefonomban link, amit apukám átküldött, hátha nekem is szükségem lehet rá. Gyorsan kerestünk egy laptopot, amin meg tudtuk nézni nagyban, hogy mindenki láthassa, mert persze mindenkinek látnia kellett. Inverteres klíma akció volt épen. Lévén semmi fogalmunk nem volt róla, hogy mi az, kénytelenek voltunk utánanézni a dolognak. Szerencsénkre a weboldalon mindenfajta információ fellelhető, így hát elkezdtünk olvasni, legalábbis próbáltunk. Volt, akinek összecsúszott a sor, volt, aki fel se bírta emelni a fejét a padról, de azért igyekeztünk. Megtudtuk, hogy az inverteres klíma több előnnyel is rendelkezik általános társaihoz képest, például kisebb energiafelhasználással működik, ami azt jelenti, hogy hiába kell most egyszerre egy nagyobb összeget kiadni, később visszatérül az ára, ráadásul nemcsak nyáron könnyíti meg az ember életét, hanem akár télen is, hiszen hűtő-fűtő funkciós, a hőmérséklet így folyamatosan szinten tartható. Nagyon is jót találtak a szüleim és most, hogy így egy hét után megnéztem, meg is köszönhetem nekik, hogy gondoltak rám, mert lehet, hogy magamnak is jót teszek, ha megveszem, és a haverom is jól jár, ha összedobjuk a pénzt egy inverteres klímára, ráadásul akciós is, mi kell még? Egyből mindenki talált magának feladatot. Volt, aki elkezdte megírni a szöveget a pénzgyűjtési akcióhoz, volt, aki a szállításnak nézett utána, a pub tulajdonos a rendelésnek, én meg büszkén ültem, hogy milyen jót találtam, vagyis a szüleim.  Összeraktuk a táblát, amin a „pénzgyűjtés inverteres klímára” felirat állt és ki is készítettünk mellé egy kis edényt, hogy legyen mibe dobni az adományokat és már rögtön mi is töltöttünk bele a megmaradt garasainkból, hogy ne legyen olyan üres. A következő reggelre, amit persze megvártunk a kocsmában, így minden probléma megoldódott. Az haver ismerőse elszállította az elromlott gépezetet, a tulaj megrendelte az akciós inverteres klímát a kis pénzéből, hogy ne kelljen várni amíg összegyűlik a pénz. Minden jól alakult, még az este is végül, mert miután minden teendővel végeztünk, megittuk a söröket és csocsó helyett beszélgettünk, ilyen is rég volt már.

Ma, amikor hazaértem felhívtam a szüleimet, hogy megköszönhessem nekik, hogy gondoltak rám a klímával, mert így most nemcsak nekem segítettek, hanem az egyik haveromnak is, ezzel még jobbá téve az ott töltendő estéket. Arról is biztosítottam őket, hogy magamhoz is beszereltetem az inverteres klímát, mert így, hogy akciós, pont meg tudom venni a félrerakott pénzemből és a nyár hátralévő részében kellemesen temperált hőmérséklet lesz a lakásomban, sőt télen se kell várnom a központi fűtés elindítására, szóval nem fogok fázni addig se. Megúszom a szokásos szeptemberi náthámat, amit a zokni nélküli alvás okoz a hidegben, mert végre nem lesz hideg. Jó befektetésnek állok elébe. Még ma meg is rendelem egy kiadós alvás után, aztán este jöhet az újabb csocsó.